Pengikut

Rabu, 23 Mei 2012

Lagi Ditangguh Tarikh Pilihanraya, Lagi Senget UMNO/BN

Najib dijangka pulang dari luar negara dalam sehari dua ini. Dalam masa yang sama tarikh pilihanraya umum masih menjadi misteri. Semua orang berdebar-debar menunggu dan tidak sabar untuk menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi. Tidak seperti piliharaya sebelum ini, keghairahan kali ini dianggap luar biasa kerana lebih ramai pengundi mahu menterjemahkan sokongan dan pendirian mereka ke dalam kotak undi.

Dalam waktu yang terdekat ini, tarikh yang mungkin munasabah untuk Najib mengadakan pilihanraya ialah dalam bulan Julai iaitu sebelum umat Islam menyambut Ramadan pada 21 Julai ataupun selepas sambutan Hari Raya Aidilfitri iaitu sekitar bulan September. Pilihanraya tidak mungkin diadakan antara Oktober dan Disember kerana ketika itu musim haji, cuti sekolah, adanya pembentangan Bajet 2013 dan mungkin musim banjir.

Jika Najib tidak mengadakan pilihanraya di kedua-dua tarikh itu, kemungkinan pilihanraya akan dianjak terus kepada tahun hadapan. Tempoh berakhirnya penggal Parlimen ialah April 2013.

Keputusan bila tarikh sebenar pilihanraya adalah ditangan Najib. Beliau mungkin sedang menimbang dan memikirkan suasana yang sesuai sekarang ini.

Sementara itu, lagi lama Najib menangguhkan tarikh pilihanraya, suasana politik negara ternyata menjadi semakin panas dan membara. Banyak isu dan keadaan yang berlaku akhir-akhir ini nampaknya tidak memihak kepada UMNO dan BN. Makin lama ditangguh, kerajaan dan parti yang sedang dipimpin oleh Najib nampaknya makin senget dari segi persepsi rakyat.

Pelbagai isu yang timbul ternyata tidak memihak kepada UMNO dan BN. Perhimpunan Bersih 3.0 jelas menunjukkan kebangkitan rakyat yang amat nyata, walaupun Rais Yatim cuba meyakinkan Najib bahawa beliau sudah membilang menggunakan jari tangan dan kakinya bahawa yang hadir di perhimpunan itu hanya tepat seramai 22,270 orang sahaja.

Belum pun reda suara kebangkitan itu diperkatakan dan dikaitkan dengan tindakan polis yang dianggap ganas dan tiada tolerasi terhadap rakyat, persepsi rakyat terhadap kerajaan diburukkan lagi dengan tindakan membawa Anwar Ibrahim, Azmin Ali dan Chegu Bard ke mahkamah atas dakwaan melanggar undang-undang ketika perhimpunan tersebut.

Bagi kebanyakan orang, amat jelas bahawa tindakan mahkamah itu bermotifkan politik kerana jika benar kerajaan mahu bertindak berlandaskan undang-undang, pihak yang sepatutnya di diseret ke mahkamah terlebih dahulu ialah Jawatankuasa Bersih 3.0 yang diketuai secara bersama oleh A Samad Said dan S Ambiga serta pemimpin 84 NGO yang bergabung menganjurkan perhimpunan itu.

Marina Mahathir sebagai salah seorang pendokong Perhimpunan Bersih 3.0 juga patut dibawa ke muka pengadilan, jika benar undang-undang dan keadilan mahu ditegakkan.

Namun, dengan tindakan hanya menyeret Anwar, Azmin dan Chegu Bard tetapi dalam masa yang sama membiarkan NGO-NGO "mati pucuk" melakukan tindakan biadap dan tidak matang di depan rumah Ambiga, membuktikan bahawa niat politik melebihi nawaitu lainnya. Anwar dan orang-orang kanannya sedang cuba disekat kemaraannya, dan mungkin cuba dinafikan untuk bertanding dalam pilihanraya melalui tindakan undang-undang tetapi penganjur sebenar Perhimpunan Bersih 3.0 pula cuba dimalukan semahu-mahunya.

Kalau pun bersungguh mahu mengambil tindakan terhadap orang politik, tindakan undang-undang tidak pula dikenakan terhadap pemimpin PAS dan DAP yag turut sama berhimpun bersama Anwar pada 28 April itu. Najib ternyata sangat fobia dengan nama Anwar dan seolah-olah cuba merantai kaki Ketua Pembangkang itu.

Tetapi dengan kesediaan bekas Peguamcara Negara, Datuk Yusof Zainal Abidin yang menjadi ketua pasukan pendakwa dalam kes liwat Anwar untuk menjadi peguambela Anwar pula dalam kes terbaru ini menjadikan persepsi rakyat terhadap kerajaan jatuh merudum jadinya. Kesediaan beliau untuk menjadi peguambela Anwar menunjukkan ada sesuatu yang tidak kena di Jabatan Peguam Negara dan dalam kerajaan yang sedang dipimpin Najib sekarang.

Walaupun Datuk Yusof mengatakan beliau bertindak profesional tetapi rakyat lebih mudah memahami bahawa penyertaan beliau dalam pasukan peguambela Anwar menunjukkan kepincangan yang tidak dapat disembunyikan lagi dalam kerajaan sekarang, apatah lagi kes melanggar undang-undang dalam perhimpunan aman yang sedang dihadapi oleh Anwar, Azman dan Chegu Bard ini hanyalah kes kecil dan tidak mungkin melibatkan bayaran yang mahal.

Bolehkah kita membayangkan jika Datuk Yusof yang dulunya mengetuai pasukan pendakwa dalam kes liwat Anwar, turut juga menjadi peguambela bersama Karpal Singh dalam kes rayuan liwat nanti?

Selain itu, jika benar juga dakwaan yang timbul bahawa Datuk Yusof juga akan menyertai PAS pada 1hb Jun nanti, pastinya persepsi orangramai terhadap UMNO dan kerajaan menjadi bertamabh parah. Jika ini dikaitkan dengan penyertaan Datuk Fauzi Shaari, bekas Pengarah Siasatan Jenayah PDRM ke dalam PAS beberapa hari lalu dan Datuk Ramli Yusuf, bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial PDRM yang turut dikaitkan dengan PAS dan dikatakan akan bertanding sebagai calon PAS dalam pilihanraya umum akan datang, bala yang lebih besar pastinya sedang menanti di hujung terowong UMNO dan BN.

Dalam masa yang sama, UMNO dan BN juga sudah terbeban dengan banyak isu sedia ada seperti lembu NFC, skandal Shafie Afdal, perbicaraan kes rasuah kapal selam Scorpene di Perancis, pelupusan hutang Tajuddin Ramli sebanyak RM589 juta, pebagai isu rasuah, penyelewengan serta pembaziran yang sebahagiannya melibatkan Najib, UMNO dan para pemimpinnya.

Dengan pelbagai isu yang muncul satu demi satu sekarang ini, hakikatnya lagi lama ditangguh tarikh pilihanraya, lagi banyak isu yang membebankan UMNO dan BN akan muncul. Dan tidak dapat dinafikan, dari segi isu dan persepsi rakyat, semuanya lebih memihak kepada Anwar dan Pakatan Rakyat.

Jika diambil kira debat antara Khairy dengan Rafizi yang berlangsung semalam yang dikonklusikan bukan sangat siapa menang antara kedua-dua pemimpin muda itu tetapi lebih kepada mahu melihat "kejantanan" Najib sebagai Perdana Menteri dengan majoritinya mahukan beliau sedia menyahut cabaran untuk berdebat dengan Anwar Ibrahim untuk episod debat seterusnya sebagaimana yang dicadangkan oleh moderator debat itu, kedudukan Najib sekali lagi diamcam oleh persepsi awam yang buruk.

Jika beliau terus berdiam diri dan kekal dengan pendirian enggan berdebat, persepsi rakyat yang sedia tidak memihak itu mungkin menjadikan kotak undi BN menjadi tambah berkurangan dalam pilihanraya nanti.

-Shahbudin dot com

# Shahbudin Husin pernah menjadi wartawan beberapa akhbar di tahun 80an dan 90an, pernah juga berkhidmat di MARA. Pada tahun 1996-2000 menjadi Setiausaha Biro Ekonomi dan Pembangunan Usahawan, Pemuda Umno Malaysia dan 2004-2008 menjadi Naib Ketua Pemuda dan AJK Umno Bahagian Wangsa Maju serta AJK Pemuda UMNO Negeri WP. Telah menghasilkan dua buah buku politik bertajuk Najib PM Terakhir...dan Kesilapan-Kesilapan Najib.

9 ulasan:

 1. Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI  Saya ibu hayati ingin berbagi cerita kepada anda semua bahwa saya yg dulunya cuma seorang TKW di HONGKONG jadi pembantu rumah tangga yg gajinya tidak mencukupi keluarga dikampun,jadi TKW itu sangat menderita dan disuatu hari saya duduk2 buka internet dan tidak disengaja saya melihat komentar orang tentan MBAH KABOIRENG dan katanya bisa membantu orang untuk memberikan nomor yg betul betul tembus dan kebetulan juga saya sering pasan nomor di HONGKONG,akhirnya saya coba untuk menhubungi MBAH KABOIRENG dan ALHAMDULILLAH beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor,dan nomor yg diberikan MBAH KABOIRENG meman betul2 terbukti tembus dan saya sangat bersyukur berkat bantuan MBAH KABOIRENG kini saya bisa pulang ke INDONESIA untuk buka usaha sendiri,,munkin saya tidak bisa membalas budi baik MBAH KABOIRENG sekali lagi makasih yaa MBAH dan bagi teman2 yg menjadi TKW atau TKI seperti saya,bila butuh bantuan hubungi saja MBAH KABOIRENG DI 085-260-482-111 insya ALLAH beliau akan membantu anda.Ini benar benar kisah nyata dari saya seorang TKW.. KLIK GHOB 2D 3D 4D 6D DISINI

  BalasPadam
  Balasan
  1. Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,jangan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohan dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI
   Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini IBU PUSPITA seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar ibu hayati yg dari honkong tentan MBAH KABOIREN yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus,kini saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH KABOIRENG dan jika anda ingin seperti saya silahkan hubungi MBAH KABOIRENG di 085-260-482-111,saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui MBAH KABOIRENG saya juga sudah bisa sesukses ini dan jangan mudah percaya kepada MBAH yg lain selain MBAH KABOIRENG karna saya juga pernah mengalami yg namanya dibohongin sama para normal yg lain,ini bukan rekayasa dari saya melainkan ini kisah nyata dari seorang TKI,janan ada percaya klau ada yg memakai pesan ini klau bukan atas nama saya krna itu cuma bohon dan ini resmi saya yg menulis.Untuk yg punya rum erimakasih atas tumpangannya. KLIK _ GHOB _ 2D 3D _ 4D _ 6D _ DISINI

   Padam
  2. Syukur alhamdulillah saya ucapkan kepada ALLAH karna atas kehendaknya melalui MBAH RAWA GUMPALA saya sekaran sudah bisa buka toko sendiri dan bahkan saya berencana ingin membangun hotel dan itu semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya tidak pernah menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini,atas bantuan MBAH RAWA GUMPALA yang telah memberikan nomor selama 3x putaran dan alhamdulillah itu semuanya tembus bahkan beliau juga membantu saya dengan dana ghaib dan itu juga benar benar terbukti,MBAH RAWA GUMPALA juga menawarkan minyak penarik kepada saya dan katanya minyak ini bisa digunakan untuk berbagai jenis keperluan dan baru kali ini saya temukan paranormal yang bisa dipercaya,,bagi teman teman yang ingin dibantu untuk dikasi nomor yang benar benar terbukti tembus atau dana ghaib dan kepengen ingin membeli minyak penarik silahkan hubungi MBAH RAWA GUMPALA di 085316106111 ini benar benar terbukti nyata karna saya sendiri yang sudah membuktikannya. BUKA BLOG MBAH RAWA GUMPALA

   Padam
  3. Kenalkan nama saya Pak ,Beny Sutomo betul-betul mengakui bahwa ramalan AKI SAIF bener-bener top dan di jamin “JITU” 100% tembus adapun ramalan ini di dapat melalui “RITUAL KHUSUS” jadi anda jangan ragu-ragu lagi untuk mengikuti ritual AKI SAIF karena nomor ritual AKI SAIF meman selalu tepat dan terbukti, jika anda mau bukti bukan rekayasa silahkan HUBUNGI/SMS di ((( 081355048468))) dan cukup bergabung dengan AKI SAIF untuk menyelesaikan syaratnya anda sudah bisa mendapatkan angka 2D 3D 4D yang bisa merubah nasib anda sekeluarga karna saya sudah membuktikanya 3X putaran bener-bener langsung tembus dan kini sekarang giliran anda Semua untuk membuktikan Trima Kasih.

   Padam
  4. Ass...saya tidak menyanka kalau saya sudah bisa sesukses ini dan ini semua berkat bantuan MBAH RAWA GUMPALA,saya yang dulunya bukan siapa-siapa bahkan saya juga selalu dihina orang dan alhamdulillah kini sekaran saya sudah punya segalanya,itu semua atas bantuan beliau.Saya sangat berterimakasih banyak kepada MBAH RAWA GUMPALA atas bantuan nomor dan dana ghaibnya,alhamdulillah kini saya sudah bisa membuka usaha kembali yang dulunya pakum karna masalah faktor ekonomi dan kini kami sekeluarga sudah sangat serba berkecukupan dan tidak pernah lagi hutang sana sini,,bagi anda yang punya masalah keuangan jangan sungkan-sungkan untuk menhubungi MBAH RAWA GUMPALA karna insya allah beliau akan membantu semua masalah anda dan baru kali ini juga saya mendaptkan para normal yang sangat hebat dan benar-benar terbukti nyata,ini bukan hanya sekedar cerita tapi inilah kisah nyata yang benar-benar nyata dari saya.BUKA BLO DANA GHAIB MBAH RAWA GUMPALA

   Padam
 2. DULUNYA AKU TIDAK PERCAYA SAMA BANTUAN DARI
  PERAMAL TOGEL,TAPI SEKARANG AKU SUDAH PERCAYA
  KARENA SAYA SUDA MEMBUKTIKA SENDIRI.KARNA ANGKA
  YG DIBERIKAN 4D BENAR2 TEMBUS 100% ALHAMBUHLILLAH
  DPT 450 JUTA.DAN SAYA SELAKU PEMAIN TOGEL,DAN KEPERCAYAAN
  ITU ADALAH SUATU KEMENANGAN DAN SAAT SKRAG SY TEMUKAN
  ORANG YG BISA MENGELUARKAN ANGKA2 GAIB YAITU AKI ALHI
  JIKA ANDA YAKIN DAN PERCAYA NAMANYA ANGKA GOIB ANDA BISA
  HUBUNGI LANSUNG AKI ALHI DI NO_082 131 669 888_SAYA
  SUDAH BUKTIKAN SENDIRI ANGKA GOIBNYA DEMIH ALLAH DEMI TUHAN.
  INI KISAH NYAT SAYA========================================
  Atau KLIK GHOB 2D 3D 4D D DISINI


  DULUNYA AKU TIDAK PERCAYA SAMA BANTUAN DARI
  PERAMAL TOGEL,TAPI SEKARANG AKU SUDAH PERCAYA
  KARENA SAYA SUDA MEMBUKTIKA SENDIRI.KARNA ANGKA
  YG DIBERIKAN 4D BENAR2 TEMBUS 100% ALHAMBUHLILLAH
  DPT 450 JUTA.DAN SAYA SELAKU PEMAIN TOGEL,DAN KEPERCAYAAN
  ITU ADALAH SUATU KEMENANGAN DAN SAAT SKRAG SY TEMUKAN
  ORANG YG BISA MENGELUARKAN ANGKA2 GAIB YAITU AKI ALHI
  JIKA ANDA YAKIN DAN PERCAYA NAMANYA ANGKA GOIB ANDA BISA
  HUBUNGI LANSUNG AKI ALHI DI NO_082 131 669 888_SAYA
  SUDAH BUKTIKAN SENDIRI ANGKA GOIBNYA DEMIH ALLAH DEMI TUHAN.
  INI KISAH NYAT SAYA========================================
  Atau KLIK GHOB 2D 3D 4D D DISINI
  BalasPadam
 3. Hari ini saya ingin mengunkapkan tentang perjalanan hidup saya,karna masalah ekonomi saya selalu dililit hutang bahkan perusahaan yang dulunya saya pernah bagun kini semuanya akan disitah oleh pihak bank,saya sudah berusaha kesana kemari untuk mencari uang agar perusahaan saya tidak jadi disitah oleh pihak bank dan akhirnya saya nekat untuk mendatangi paranormal yang terkenal bahkan saya pernah mengikuti penggandaan uang dimaskanjeng dan itupun juga tidak ada hasil yang memuaskan dan saya hampir putus asa,,akhirnya ketidak segajaan saya mendengar cerita orang orang bahwa ada paranormal yang terkenal bisa mengeluarkan uang ghaib atau sejenisnya pesugihan putih yang namanya Mbah Rawa Gumpala,,,akhirnya saya mencoba menhubungi beliau dan alhamdulillah dengan senan hati beliau mau membantu saya untuk mengeluarkan pesugihan uang ghaibnya sebesar 10 M saya sangat bersyukur dan berterimakasih banyak kepada Mbah Rawa Gumpala berkat bantuannya semua masalah saya bisa teratasi dan semua hutang2 saya juga sudah pada lunas semua,,bagi anda yang ingin seperti saya dan ingin dibabtu sama Mbah silahkan hubungi 085 316 106 111 saya sengaja menulis pesan ini dan mempostin di semua tempat agar anda semua tau kalau ada paranormal yang bisah dipercaya dan bisa diandalkan,bagi teman teman yang menemukan situs ini tolong disebar luaskan agar orang orang juga bisa tau klau ada dukun sakti yg bisa membantuh mengatasi semua masalah anda1.untuk lebih lengkapnya buka saja blok Mbah karna didalam bloknya semuanya sudah dijelaskan PESUGIHAN DANA GHAIB TANPA TUMBAL

  BalasPadam