Pengikut

Jumaat, 23 Mac 2012

'Himpunan 325' akan beri tekanan buat BN hadapi PRU13

Walaupun Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak semalam berjanji akan cuba menyelesaikan isu-isu berdekad-dekad lama yang dibangkitkan oleh pesatuan pendidikan Cina, namun ahli-ahlinya bertekad meneruskan perhimpunan mega yang dirancang Ahad ini.

Menurut pemerhati, perhimpunan yang dianjurkan oleh Persatuan Jawatankuasa Sekolah Cina atau lebih dikenali sebagai Dong Zong yang menamakan protes itu sebagai 'Himpunan 325' mampu memberi kesan kepada BN pada pilihan raya umum akan datang.

Majlis itu akan diadakan pada jam 11 pagi di Kolej New Era di Kajang, Selangor dan dijangka menarik lebih 3,000 peserta dari seluruh negara, termasuk 250 persatuan dan dewan perniagaan Cina serta beberapa kumpulan pendidikan.

Acara di kolej swasta milik Dong Zong itu juga bertujuan untuk menyatukan masyarakat Cina dalam tuntutan mereka mendesak kerajaan memindahkan ratusan guru-guru yang tidak mempunyai kelayakan bahasa Cina mengajar di sekolah rendah Cina.

Ia juga bertujuan untuk memamparkan diskriminasi terhadap sistem pendidikan Cina, khususnya mengenai bilangan guru yang tidak mencukupi yang telah menghantui sekolah-sekolah Cina selama lebih tiga dekad lalu.

Menurut akhbar Cina Sin Chew Daily, pihak penganjur juga telah mula memasang khemah besar di padang kolej dan menyediakan sepanduk serta kain rentang bagi memaklumkan mengenai majlis itu.

-RM

Tiada ulasan:

Catat Ulasan