Pengikut

Isnin, 28 Mac 2011

Malang Bila Malaysia Mempunyai Seorang Profesor SeDUNGU Ini

"Sudah sampai masa bagi Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur daripada kancah politik negara" -Dr Nidzammudin

SHAH ALAM - Sudah sampai masa bagi Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berundur daripada kancah politik negara.

Itulah pendapat pensyarah Program Sains Politik, Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Dr Nidzammudin Sulaiman berikutan pendedahan video seks yang didakwa membabitkan pemimpin nombor satu Pakatan Rakyat (PR) itu.

Dr Nidzammudin berkata, meskipun Anwar belum dipastikan terlibat dalam skandal itu, sedikit sebanyak ia akan turut memberi kesan bagi imej dan reputasinya berdasarkan rekod sedia ada termasuk perbicaraan kes liwat yang sedang berlangsung di mahkamah.

"Orang akan jadi muak. Ini tidak kira sama ada beliau bersalah ataupun tidak kerana bagi seorang pemimpin politik, apa yang lebih utama adalah kepentingan rakyat, bukan permainan politik yang berulang-ulang.

"Kerana itu, saya fikir sudah sampai masa bagi Anwar berundur. Jika beliau mahu menjaga namanya sebagai bekas Timbalan Perdana Menteri, adalah lebih baik bagi beliau memberi tumpuan kepada isu-isu bukan politik melibatkan kepentingan masyarakat termasuk membimbing generasi muda kerana saya percaya, beliau masih diminati dan dikagumi ramai anak muda," katanya.

Menurutnya, setiap individu termasuk pemimpin besar seperti Anwar ada had tertentu dalam berjuang untuk mempertahankan sesuatu.

P/s: Prof madya ini selalu kita lihat kemunculannya dalam program di Astro Awani terutamanya ketika mengulas sesuatu pilihan raya kecil. Saya pun suka hujahnya pada peringkat awal kemunculan di TV. Namun, sejak akhir-akhir ini, nada hujahnya sudah berubah. Bukan saya tidak suka dia mengkritik pemimpin dan Pakatan Rakyat, tetapi hujahnya ada kala berat sebelah dan tidak dapat diterima akal. Kita boleh terima kritikan dan perbezaan, namun jika mahu memberikan hujah, biarlah bernas dan logik! Sebagai contoh, cuba anda baca hujahnya di atas?

Berkaitan dengan desakan "prof kangkung" ini, hukum mana yang diguna pakai? Orang belum tentu bersalah diminta meletakkan jawatan kerana alasan rakyat sudah muak, permainan politik berulang-ulang. Cuba tanya "prof kangkung" ini, siapa yang merencanakan permainan politik kotor yang berulang-ulang ini? Dalam pada itu, beranikah dia mengkritik orang di balik drama dan konspirasi ini? Tidak nampakkah dia permainan politik kotor musuh PR?

Berdasarkan hujah "bodohnya", mengapa dia tidak minta MP yang kantoi meraba bontot meletakkan jawatan, mengapa dia tidak minta Chua Soi Lek meletakkan jawatan sebagai Presiden MCA, mengapa dia tidak minta Rahim Thamby Chik meletakkan jawatan, lagi menarik, mengapa tidak minta pemimpin yang kantoi khalwat di PD meletakkan jawatan? Banyak lagi, kalau nak tulis...

-Selatan Online

Tiada ulasan:

Catat Ulasan