Pengikut

Jumaat, 13 April 2012

Najib takut apabila dibandingkan dengan Anwar

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak berada di bawah serangan dari semua segi. Bukan sahaja dari 'Laksamana' Umno yang paling berkuasa - bekas Perdana Menteri, Mahathir Mohamad – yang telah kehilangan keyakinan padanya untuk memenangi pilihan raya umum ke-13, malah ketua-ketua kecil serta orang-orang yang terbuang seperti bekas Ketua Menteri Selangor Khir Toyo awam memberi mereka nasihat tidak berguna bagaimana cara untuk menggagalkan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan gabungan Pakatan Rakyat.

Untuk Najib - seorang ahli politik yang kekok dan janggal, penyelesaian adalah mudah. Membedil Anwar dengan tohmahan. Ia tidak disedari olehnya bahawa Pakatan Rakyat telah berkembang lebih daripada sebelumnya apabila ia menyertai pilihan raya umum 2008 - satu pakatan longgar tiga parti, iaitu PKR, PAS dan DAP. Apa yang boleh berlaku, kebergantungan pada media sensasi dan bebrapa orang ahli politik pembelot yang dibeli Najib telah memberikan beberapa bonus bagi Pakatan Rakyat, yang taktik ini telah mengena diri mereka sendiri dan memusnahkan kredibiliti Najib.

Rakyat Malaysian mesti pilih Anwar

Apabila Najib mula-mula mengambil alih sebagai Perdana Menteri pada tahun 2009 serta menjanjikan reformasi, rakyat Malaysia begitu optimistik dengan memberinya peluang. Tetapi hampir 4 tahun telah berlalu, dan Najib telah terbukti ianya satu penipuan - mendukung cita-cita tinggi melangit di khalayak ramai tetapi bertindak sebaliknya pada realiti. Akhirnya, dia hanya dilihat tidak lebih daripada hanya seorang lagi pemimpin Umno lemah yang perlu bergantung kepada bangsa dan agama untuk membangkitkan sokongan untuk dirinya sendiri.

Atas dasar ini, tidak hairanlah begitu banyak penampilan dalam TV hampir setiap malam bagi orang-orang penipu seperti Senator S Nallakaruppan, Senator Ezam Mohd Nor, Ummi Hafilda dan bekas pemimpin Pemuda MIC, N Gobalakrishnan yang hanya mencetuskan perasaan sinis mengenai kaliber seorangperdana menteri. Walau bagaimanapun, setelah membayar yuran yang besar, termasuk penyerahan beberapa Senatorships, Najib merasakan ia adalah 'selamat' untuk terus dengan kempen "seks, seks, seks" terhadap Anwar. Selepas semua, bekerja untuk Mahathir, jadi mengapa tidak untuk dirinya? Tetapi ia hanya berkesan untuk Mahathir kerana ia Berjaya melemparkan Anwar ke dalam penjara. Bolehkah Najib melakukan perkara yang sama pada Anwar, hari ini? Adakah kesannya akan sama?

Dengan mudahnya, Najib juga nampaknya terlupa bahawa rakyat mampu berfikir untuk diri mereka sendiri atau mereka mungkin tertanya-tanya mengapa dia menganjurkan kempen yang meragukan?Kenapa dia tidak menerima pelawaan Anwar untuk berdebat dimana Ketua Pembangkang telah berulang kali mencabarnya?

Jawapannya sudah jelas. Najib tidak boleh berdebat dengan Anwar dan ia bukanlah hanya isumahir atau tidak dalam berpidato. Perdebatan akanmemperlihatkan perbezaan yang cuba untuk dielakkannyadalamapa jua keadaan. Najib tahu dia tidak setanding dengan Anwar dari segi bakat.Malah Mahathir memilih Anwar menjadi timbalan perdana menteri apabila Anwar masih dalam Umno dan bukan Najib.

Oleh itu, untuk membolehkan rakyat Malaysia untuk melekat dihadapan TV bagi menyaksikan debat, dan membenarkan mereka - khususnya orang Melayu - peluang untuk menilai dan yang paling menakutkan, membandingkan dua lelaki ini, ada lebih baik Najib mengalah sahaja.

Tidak berjalan dengan lancar bagi Najib

Pada usia58 tahun, Najib berada dalam kedudukan yang janggal disebabkan ketidakupayaannya sendiri untuk memimpin serta sifat ragu-ragu. Ini adalah mengapa isterinya Rosmah Mansor menjadi begitu berpengaruh berbanding isteri-isteri perdana menteri sebelumnya.Sebagai Ketua Wanita PKR, Zuraida Kamaruddin telah memberi amaran, jika Najib tidak mampu mengawal isterinya yang gemar membeli-belahsehinggamemberi kesan kepada rakyat biasa sehinggalah ke Parlimen - bagaimana mungkin dia mampu mengawal negara?

Sehingga kini, dia telah gagal untuk memberi jawapan kepada jemputan dari pengasas Wikileaks Julian Assange untuk bekerjasama dengan penulis blog yang hidup dalam buanganRaja Petra dan mencabar Anwar dalam perdebatan yang dikendalikan oleh Julian.Dari segi perbandingan ketara, Anwar bersetuju tanpa sebarang syarat walaupun berat sebelah kerana Najib dan Raja Petra menjadikan ia dua lawan satu.

Mungkin juga Najib menjangkakan Anwar akantakut seperti dirinyalalumenolak jemputan Assange. Sememangnya, dua lawan satu tidak adil. Tetapi Anwar membuktikan dia salah dengan serta-merta menerima, dengan hujah bahawa ia amat penting bagi orang ramai diberi peluang menilai diri sendiri keadaan negara dan membuat keputusan yang lebih baik berkaitan siapa yang patut mentadbir negara mereka - Pakatan Rakyat atau BN?

Jadi untuk terus menyerang Anwar dengan tema "seks, seks, seks" lebih 'selamat', anggap Najib.Terdapat banyak sebab untuk dia dan puaknya mempercayai mereka berada di landasan yang betul.Salah satu faktor adalah keadaan terdesak.

Keadaan yang sukar

Najib berada dalam kedudukan yang sangat sukar sekarang. Ini kerana terlalu banyak isu dan skandal melibatkan dirinya yang didedahkan, semua pada masa yang sama. Dia sudah tidak boleh menghadapinya.Kerana itulah dia seringke luar negara.Setiap kali, pintu kabinjet mewah ditutup, Najib menghela nafas lega dan mengesat dahinya yang berpeluh.

Segala-galanya seolah-olah menimpa dirinyapada masa yang sama dan dia tidak mempunyai jawapan untuk semua itu. Sama juga seperti bila pilihan raya umum ke-13 akan diadakan. Pada mulanya pembangkang dituduh cubamempercepatkan GE-13, tetapi mengapa apabila reformasi bagi sistem pilihanraya yang dituntut belum dilakukan lagi?

Tekanan yang diberi kepada Najib untuk mengumumkan tarikh GE-13 dari panglima UMNO semakin berat.Yang berkuasa seperti Mahathir dan Daim mampu menunggu.Seperti pembangkang, mereka mahu menang dan jika akan mengambil masa setahun lagi untuk mendapat mandat BN secara rasmi yang tamat pada bulan Mac 2013, biarlah. Tetapi ia sukar buatpanglima kecil, yang tidak sabar menunggu untuk mendapatkan dana yang diperuntukkan oleh Najib kepada setiap bahagian untuk mendapatkan jentera mereka sebagai persediaan untuk pemilihan. Lelaki-lelaki ini mahu membalas dendam seperti serigala untuk wang, dan dalam tradisi Umno, seseorang boleh mengharapkan dengan selamat bahawa 90% daripada dana disalurkan ke akaun mereka sendiri. Ya, majoriti ketua-ketua Umno mahu 'duit' mereka sekarang!

Rakyat tidak mahu 5 tahun lagi bersama Najib dan Rosmah

Bagi Najib dan Rosmah pula, mereka lebih suka untuk berpegang kepada Putrajaya selama yang boleh, kediaman rasmi Seri Perdana, perjalanan luar negara atas perbelanjaan pembayar cukai sertaorang suruhan yang bersedia pada bila-bila masa. Malah, adalah ideal bagi mereka supaya pilihan raya umum tiada langsung!

Tetapi untuk rakyat, sudah jelas kesabaran sampai pada batasnya.Ancaman Kristenisasi gagal untuk menyentuh perasaan merekatidak seperti di masa yang lalu.Kini, orang-orang Kristian tidak takut untuk marah dan menjawabtohmahan.Walau bagaimanapun, seluruh Malaysia menyaksikan dalam keadaan yang muak.

Yang penting pada fikiran mereka adalah jika Najib dilantik semula, mereka akan terpaksa hidup selama 5 tahun lagi di bawah pemerintahan yang membazir masa. Bolehkah mereka menanggung 5 tahun lagi bersama Najib dan Rosmah, 5 tahun lagi dimanipulasi dan dipandu oleh Mahathir dan Daim, 5 tahun lagi dengan rasuah dan pengaliran wang keluar secara haram?

Inilah persoalan yang terpaksa dihadapi oleh Najib.Inilah soalan yang menghantui minda rakyat. Tetapi, Najib tidak pernah memahami perasaan rakyat dan dia tidak pernah ingin tahu pun akan kenyataan itu.

Kegagalan yang baru

Lihatlah Felda Global Ventures Holdings penyenaraian yang akan berlaku pada bulan Jun. Ini tidak disukai sebilangan besar peneroka Felda tetapi Najib hanya memilih untuk mendengar daripada mereka yang menyokong.

Begitu juga dengan perjanjian pertukaran saham MAS-AirAsia, yang dikutuk dan dibantah oleh kakitangan MAS.Adakah Najib mendengar? Tetapi kini syarikat penerbangan negara berada dalam keadaan lebih teruk selepas pertukaran saham, dia cuba untuk memujuk kakitangan MAS, sebahagian besar daripada mereka adalah orang Melayu yang boleh mengundi untuk Pakatan Rakyat jikaterlalumarahapabilarintihan mereka tidak diendahkan. Tetapi seperti orang lain di Malaysia, kakitangan MAS akan mengetahui bahawa Najib tidak pernah maksudkan apa yang dikata. PM hanya bercadang untuk bercakap sahaja dan memberikan simpati tetapi sehingga perjanjian diterbalikkan semula, kakitangan MAS tidak perlu menahan nafas mereka.

Satu lagi flop besar adalah skim Rumah Pertama dimana Najib telah menyematkan harapan untuk memenangi undi golongan profesional muda, yang tiba-tiba mendapati diri mereka tidak dapat membeli harta disebabkan oleh harga yang sentiasa naikdan sebagai Menteri Kewangan –dia gagal untuk berbuat apa-apa tentangnya atau cubauntuk mengawal. Hanya minggu lalu Bank Negara akhirnya mengumumkan langkah-langkah untuk menangani masalah pasaran hartanah dengan membuatkania sukar untuk meminjam dan membuat spekulasi mengenai harga hartanah.

Jadi, tidak, Najib tidak berbuat apa-apa sebagai menteri kewangan.Jika ada, dia masih boleh meninggalkan beberapa legasi.Tetapi ekonomi selalunya tidak berubah perlahan dalam tempoh 4 tahun yang lalu, dan bergerak secara ‘auto-pilot’.Gearsudah beralih akibat kelembapan ekonomidan ini sebagai amaran yang kesan kelembapan ekonomi global mula memberi tempias ke dalam ekonomi tempatan. Dengan Pembangkang semakin hiperaktif dan tidak ada apa yang nak ditakutkan, Najib tidak mampu lagi untuk merompak dari Kumpulan Wang Simpanan Pekerja seperti pemimpin sebelum ini. Ini bermakna Umno tidak lagi akan dapat meluluskan tanggungjawab itu dari tangan kiri ke tangan kanan dan kemudian berpura-pura bahawa negara telah mencapai kemajuan apabila pergerakan tersebut adalah semata-mata ke sisi dan bukan ke hadapan.

Untuk itu, berita sensasi dan “seks, seks, seks” bagi mengalih perhatian Melayu

Jadi, tidak hairanlah Najib perlu "seks, seks, seks" untuk menentang Anwar.Dia menggunakan cerita sensasi untuk menarik minat orang Melayu ', seperti orang miskin di India bergantung kepada Bollywood untuk terus memberi keceriaan pada kehidupan harian mereka.

Rakyat Malaysia dan Kristian mesti berhati-hati dan memberanikan diri untuk melanda baru dari orang-orang seperti kumpulan pelampau Kuasa dan Jati Hasan Ali. Malah, pada hari Isnin, Hasan akhirnya akan mendedahkan video yang ditunggu-tunggu, yang dia menuntut membuktikan bahawa orang Kristian akan keluar semua untuk menukarkan umat Islam di Malaysia.

Bagi isu kaum pula, pendidikan digunakan sebagai alat untuk mengalihkan perhatian orang Melayu yang kecewa dan takut pada Cina.Rusuhan 13 Mei, 1969 digunakan untuk menakutkan orang Cina ke dalam supaya tunduk dan ia bukanlah kebetulan jika Najib merancang sambutan ulang tahun Umno ke-66 adalah untuk mengakhiri 13 Mei, di mana dia dijangka akan membuat ucapan 'istimewa'.

Bagi Najib, ia adalah antara hidup dan mati untuk terus menghalang Anwar.Mengapa? Dia tidak mampu untuk membenarkan orang Melayu memberi tumpuan kepada realiti yang Anwar adalah salah seorang daripada pemimpin Melayu yang paling berbakat sejak kebelakangan ini. Terdapat perbezaan yang besar dalam gaya politik mereka, budaya, pendidikan dan program ekonomi.

Dalam bidang ekonomi, Najib mencampur adukkan GTP, ETP, EPP dan sebagainya. Anwar, diundi sebagai menteri Kewangan terbaik oleh lebih konsisten. Ini mudah bagi Anwar yang berusia 64-tahun. Beri keutamaan bagi si miskin, kekayaan dan mendapatkan pulangan atas dasar keperluan, biar negara mengamalkan dasar terbuka dan memastikan Malaysia ditadbir dengan bersih dan telus. Selebihnya akan berjalan dengan sendirinya. Ia kelihatan mudah berbanding akronim gemilang Najib. Sepertimana ilmu ekonomi yang kita tahu, yang penting mesti didahulukan.

Orang Melayu sudah bijak

Bolehkah Najib dan Umno berhenti dari memfitnah Anwar? Orang Melayu sudah mula membandingkan Anwar dengan Najib, Umno dengan Pakatan Rakyat. Sememangnya, ia adalah sangat mudah bagi orang Melayu untuk pergi ke sisi Anwar. Dia pernah menjadi pujaan komuniti sehingga Mahathir memulakan konspirasi Liwat I terhadapnya. Walaupun begitu, Mahathir terpaksa juga meletak jawatan dan Umno mula berpecah.

Selepas Anwar dibebaskan, dia memutuskan untuk kembali aktif dalam politik, Najib tahu dia terpaksa terus melaungkan tuduhan seks terhadap Anwar untuk menghidupkan benih keraguan. Untuk itulah, adanya Nalla, Ezam, Ummi dan tidak ketinggalan trio Datuk T. Tetapi Najib terlalu bodoh. Atau mungkin dia tidak mahu mengakui bahawa pelan terakhirnya- tidak menjadi. Lihatlah video seks Datuk T yang dimainkan setiap hari di akhbar-akhbar arus perdana dan di TV. Ia hanya Berjaya melabel Najib dan Umno sebagai hanya tahu pada "seks, seks, seks".

Jika Najib pintar, dia akan melihat perubahan ceria yang nampak di seluruh negara dan dunia apabila Anwar didapati tidak bersalah dalam Liwat II. Dan menjadi takut, sangat takut.

Najib seperti budak yang menjerit serigala. Dari Saiful Bukhari Azlan, pengadu Liwat II, trio Datuk T dan kemudiannya kumpulan Nalla-Ezam-Ummi, strategi longkangnya telah gagal dan akan terus memakan dirinya sendiri dan juga kredibilitinya. Inilah kebaikan bagi Anwar dan Pakatan Rakyat kerana Najib terlalu bodoh untuk sedar.

Malaysia Chronicle

Tiada ulasan:

Catat Ulasan