Pengikut

Rabu, 14 Mac 2012

Rakyat Asing Mungkin Diberi Hak Mengundi - Anwar

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini melahirkan rasa kebimbangan apabila rakyat asing diberi hak warganegara serta dimasukkan dalam senarai pengundi baru kemudian diberikan hak mengundi.

Tambahnya lagi, berdasarkan maklumat terkini menunjukkan terdapat kecelaruan tentang ketelusan proses daftar pemilih setelah Mimos membuat kajian.

Tegas Anwar sebanyak 106,000 nama pemilih dipotong dan setakat ini seramai 100 nama pengundi diletakkan dalam satu alamat sebanyak 522 kes telah dikesan.

“Kita bimbang perkara ini tidak dibersihkan, maka daftar pemilih akan terus dipertikaikan,”katanya.

Sementara itu dalam isu berlainan, Presiden PAS Datuk Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menegaskan, langkah mengadakan pilihan raya berasingan antara negeri dan pusat perlu mendapat persetujuan bersama.

“Untuk mengadakan pilihan raya berasingan kita perlu mendapat persetujuan bersama,” katanya.

Menurutnya lagi, keputusan Pakatan Rakyat akan membuat keputusan sama ada melaksanakan PRU-13 berasingan dengan kerajaan persekutuan selepas berbincang dengan semua menteri besar negeri yang ditadbirnya.

Menurut Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng akan menyelaraskan mesyuarat bersama semua menteri besar Pakatan Rakyat untuk mendapatkan kata sepakat.

“Mesyuarat itu akan dihadiri pemimpin negeri Pakatan Rakyat untuk mendapat kata sepakat tentang keputusan sama ada hendak ada pilihan raya berasingan dengan persekutuan,” katanya.

Keputusan bersama itu diputuskan dalam mesyuarat Pakatan Rakyat yang berlangsung di Parlimen tengah hari tadi.

Turut sama menghadiri mesyuarat itu termasuklah Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu, Setiausaha Agung PAS Datuk Mustafa Ali, Naib Presiden PAS Datuk Mahfuz Omar dan Salahuddin Ayub serta Ketua Muslimat PAS Pusat Siti Zailah Mohd Yusof dan Timbalannya Dr Siti Mariah Mahmud. - KeadilanDaily

Tiada ulasan:

Catat Ulasan